ECA-water toegestaan in bloembollen

18 juni 2018 08:49 Op verzoek van de KAVB heeft het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer (LNV) een vrijstelling verleend voor de toepassing van ECA-water voor de desinfectie van proceswater in spoel- en kookbaden van bloembollen. Het gaat om ‘actief chloor in situ gegenereerd uit natriumchloride door elektrolyse’ van de Oxagri van Lonza BlueSense (voorheen Bright Spark).

ECA-water gebruiken bij de verwerking van bloembollen
De overheid werkt mee aan deze vrijstelling, omdat de fabrikant zich inzet voor een reguliere toelating van dit product. Steeds meer bedrijven in de sector gebruiken ECA-water bij de verwerking van bloembollen.

Formeel niet toegestaan

Het gebruik van ECA-water en natriumhypochloriet voor de desinfectie van proceswater was echter formeel niet toegestaan. Dat was een onwenselijke situatie voor ondernemers in de sector maar ook voor de overheid. De KAVB heeft daarom het initiatief genomen tot een werkgroep met het ministerie van LNV, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Agrodis.

Vrijstelling verlengen

De vrijstelling voor de toepassing van ECA-water geldt formeel voor een periode van 120 dagen, van 19 juni tot en met 16 oktober 2018. De overheid heeft aangegeven deze periode op aanvraag van de KAVB te willen verlengen tot er een reguliere toelating is.

Alternatieven voor desinfectie dompelwater
Sinds het verbod op formaline zet de KAVB zich in voor alternatieven voor de desinfectie van proceswater in kook-, spoel- en dompelbaden. Het onderzoek naar heetstook ter vervanging van het koken en onderzoek naar schuimen en coaten ter vervanging van het dompelen zijn daarvan voorbeelden. Veel van dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het Topsector-project Het Nieuwe Verwerken.

De publicatie van de tijdelijke vrijstelling in de Staatscourant is te vinden op de website van Overheid.nl.

Bron: Greenity


GMN

Algemeen:
Telefoon 088-4747000
E-mail info@gmnbv.nl

Bestellingen:
Telefoon 088-4747000
E-mail bestellingen@gmnbv.nl

Verkoop binnendienst:
Telefoon 088-4747097

Financiën:
Telefoon 088-4747098

Postbus:
Postbus 21
2215 ZG Voorhout

BTW nr: NL008275798B01
KvK nr : 37055650

K  w  a  l  i  t  e  i  t     b  e  w  e  e  g  t     o  n  s  !