Bodemherbiciden nuttig in dahlia

30 juli 2018 13:13 Het droge, zonnige weer van afgelopen weken heeft de kieming van onkruiden flink geremd. Toch kon in de demoproef onkruidbestrijding dahlia in Noordwijkerhout geconcludeerd worden dat in de 32 proefveldjes (vier herhalingen en 8 behandelingen) de onbespoten veldjes iets vuiler zijn dan de rest. “Een heel belangrijk effect van de geteste herbiciden gaan we pas beoordelen bij de oogst en afbroei. We weten dat herbiciden invloed kunnen hebben op de groei van de knol en zelfs in de vervolgteelt of broeierij kunnen nog nadelige effecten van middelen optreden”, vertelde adviseur Paul Duindam van toeleverancier GMN.

Demoproef
De demoproef is een initiatief van de KAVB-productgroep Dahlia, toeleverancier GMN en onderzoeksinstelling Innoventis. Teler Hubert Weijers stelde op een perceel dahlia ruimte beschikbaar om enkele alternatieven voor de onkruidbestrijding in dahlia te testen. Weijers leverde net als de vijf collega’s plantmateriaal van cultivars die gevoelig zijn voor herbiciden.

Zes cultivars zijn zodoende rond 20 mei geplant. Na het planten is beregend en een dag later zijn handmatig door Innoventis bodemherbiciden op de veldjes (3 m2 per stuk) gespoten: Stomp (dosering 3 ltr/ha), AZ500 (0,2 en 0,4 ltr/ha), twee experimentele middelen en combi’s van de vier middelen. De afgelopen periode is tevens driemaal, met interval van ongeveer 7 dagen, via een LDS-systeem met de mix Goltix (0,35 kg/ha) en Chloor IPC (0,5 ltr/ha) aan onkruidbestrijding.

Bodemherbiciden
In de dahliateelt is een beperkte hoeveelheid herbiciden toegelaten en met name bodemherbiciden kunnen vrijwel niet toegepast worden. AZ500 is sinds dit jaar toegelaten in dahlia en de ervaring in andere gewassen is dat het effectiever dan Stomp is tegen kruiskruid en ‘veelknoppige’ onkruiden. Beide middelen spoelen slecht in en dat is een voordeel. Stomp doet ‘iets’ tegen grasactigen, AZ500 niet. Het middel Centurion bestrijdt gras beter en heeft nu een KUG-toelating in dahlia, ofwel de risico’s zijn voor de teler. Enkele fytotox-proeven zijn inmiddels in de praktijk gestart, met verschillende doseringen. De geteste experimentele middelen in de demoproef hebben ook enig effect op grassen, maar lijken groeiremming in dahlia te geven. Het is nog onbekend of hun toelating in dahlia tot een vervolgproef om jaarinvloeden te kunnen beoordelen.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij 29-30

Agrifirm - GMN

Algemeen:
Telefoon 088-4747000
E-mail info@gmnbv.nl

Bestellingen:
Telefoon 088-4747000
E-mail bestellingen@gmnbv.nl

Verkoop binnendienst:
Telefoon 088-4747097

Financiën:
Telefoon 088-4747098

Postbus:
Postbus 21
2215 ZG Voorhout

BTW nr: NL008275798B01
KvK nr : 37055650

K  w  a  l  i  t  e  i  t     b  e  w  e  e  g  t     o  n  s  !