Fors meer KUG-toelatingen op Proeftuin Innoventis

5 april 2019 09:22

De KUG-toelating heeft een vaste vorm gekregen binnen het onderzoek van Proeftuin Innoventis in Breezand. De bloembollen sector heeft een effectief middelen- en maatregelen pakket nodig en KUG-uitbreidingen bieden de sector mogelijkheden.

Wat is een KUG-toelating?
Een KUG is een Kleine Uitbreiding Gewasbescherming en heeft tot doel om middelen beschikbaar te hebben in kleine teelten (< 5000 ha). Toelating van middelen voor alle teelten is een kostbare aangelegenheid en we zien dat voor toelatingshouders de investeringen niet meer rendabel zijn. Als er voor een middel een KUG is aangevraagd, is dat op het etiket vermeld. Let op: dit geldt niet voor producten die u in voorraad heeft. Op de site van het Ctgb kunt u het middel opzoeken en vindt u het actuele WG (wettelijk gebruiksvoorschrift).

Proefbespuiting
Middelen die zijn toegelaten via een KUG zijn niet getoetst (onderzoek) op werkzaamheid en fytotoxiciteit. Er wordt wel naar milieu en naar veiligheid gekeken en een toelatingshouder geeft ook toestemming voor een KUG. GMN doet proefbespuitingen en wij adviseren onze relaties met de kennis die we hebben opgedaan. Mocht u twijfelen; een proefbespuiting is een manier om vast te stellen of er (onherstelbare) schade optreedt aan het gewas.

Eigen risico
De bloembollensector is blij met de mogelijkheid van de KUG-regeling om een effectief middelen en maatregelen pakket te behouden. Omdat er geen onderzoek op werkzaamheid en fytotoxiciteit is, ligt hier het risico bij de gebruiker en niet bij de toelatingshouder, ondanks dat GMN er in haar proeftuin veel onderzoek aan besteedt.

Advies
GMN doet haar uiterste best om de adviezen zo goed mogelijk te doen. Voor GMN gelden tevens de mogelijkheden die KUG-uitbreidingen met zich meebrengen en GMN is niet aansprakelijk voor het resultaat met betrekking tot deze KUGtoepassing. Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie en voer bij twijfel altijd een proefbespuiting uit.

Wilt u weten welke producten een KUG-toelating hebben? Download dan het HIER het Overzicht toelatingen geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen 2019* voor de 'onbedekte teelt van bloembollen en bloemknollen' en 'onbedekte teelt van bloemisterijgwassen'

*Dit document is opgesteld op de datum aangegeven rechtsbovenin het document. Wilt u actueel op de hoogte worden gehouden raden wij u aan gebruik te maken van GMN Crop of de website van het Ctgb te raadplegen. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie en voer bij twijfel altijd een proefbespuiting uit. 


GMN

Algemeen:
Telefoon 088-4747000
E-mail info@gmnbv.nl

Bestellingen:
Telefoon 088-4747000
E-mail bestellingen@gmnbv.nl

Verkoop binnendienst:
Telefoon 088-4747097

Financiën:
Telefoon 088-4747098

Postbus:
Postbus 21
2215 ZG Voorhout

BTW nr: NL008275798B01
KvK nr : 37055650

K  w  a  l  i  t  e  i  t     b  e  w  e  e  g  t     o  n  s  !