Open dag Proeftuin Innoventis, vrijdag 21 december (lelie & gladiool)

14 december 2018 09:09 Innoventis toont proefresultaten in lelie en gladiool.

In samenwerking met GMN organiseert Onderzoekscentrum Innoventis vrijdag 21 december a.s. een interessante inloopdag waar de resultaten van onderzoeken in lelies en gladiolen van de oogst van 2018 getoond worden.

Tijdens deze dag laat GMN de uitslagen zien van de lelieproeven van het afgelopen seizoen 2018 met tal van actuele onderwerpen als coaten & Fusarium-bestrijding, Velum Prime voor bestrijding van wortellesie-aal en PLAMV & TVX-onderzoek. Deze proeven zijn afgebroeid en in november bemonsterd. Hierbij is na het spoelen ECA water op verschillende manieren toegepast om PLAMV te bestrijden. Nieuwe manieren en technieken brengen veelbelovende resultaten aan het licht. GMN toont middels de PCR uitslagen ook de resultaten van de praktijkonderzoeken van dit seizoen.

Fusariumbestrijding & toepassingstechnieken
Afgelopen jaar is er onderzoek gedaan in de Fusarium-bestrijding met verschillende toepassingstechnieken, waaronder het aanbrengen van de middelen via coaten, dompelen en schuimen. Er is getoetst op gewasveiligheid en effectiviteit.

Wortellesie-aal
Het middel Velum Prime is inmiddels toegelaten. Wij laten u de opbrengsten en wortel-kwaliteit zien van lelies die geplant zijn op proefvelden in Limburg (aal- besmette grond) en in Noord-Holland (aal-besmette partijen).

Leliekookproeven
In diverse soorten lelies is gekeken naar vervangers van Formaline o.a. ECA water (Lonza), Captan enz. waarbij woekerziek (Corynebacterium), Fusarium en het ontstaan van dubbelneuzen zijn beoordeeld.

Penicilliumproef lange bewaring
Omdat Penicillium een aanzienlijk probleem is in de lange bewaring van lelie-leverbaar-bollen wordt er bij Innoventis en in de praktijk gekeken hoe we dit met nieuwe middelen kunnen onderdrukken of voorkomen.

Bemestingsproef
Dit teeltseizoen zijn diverse nieuwe inzichten in de bemesting onderzocht. Hiervan is de opbrengst nu bekend. Daarnaast tonen diverse fabrikanten de laatste ontwikkelingen aan de hand van proeven in lelies. Ook zijn er onderzoeken in gladiolen naar o.a. droogrot en fusarium te bezichtigen. Lonza BlueSense is aanwezig met de laatste informatie over waterreiniging (ECA water) en de daarvoor beschikbare systemen.

U bent van harte welkom bij Onderzoekscentrum Innoventis op vrijdag 21 december a.s. tussen 09.30 en 16.30 uur. Er wordt gezorgd voor een lunch in kerststijl!

Het adres is Zandvaart 5a, 1764 NJ Breezand.

Agrifirm - GMN

Algemeen:
Telefoon 088-4747000
E-mail info@gmnbv.nl

Bestellingen:
Telefoon 088-4747000
E-mail bestellingen@gmnbv.nl

Verkoop binnendienst:
Telefoon 088-4747097

Financiën:
Telefoon 088-4747098

Postbus:
Postbus 21
2215 ZG Voorhout

BTW nr: NL008275798B01
KvK nr : 37055650

K  w  a  l  i  t  e  i  t     b  e  w  e  e  g  t     o  n  s  !